Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Απορίες που ζητούν απάντηση

Σας είχαμε υποσχεθεί απο χθες ότι θα αναφερθούμε σήμερα στο πλαίσιο των προυποθέσεων που μπάινουν απο την ΓΓΑ προκειμένου να αποκτά ένα αθλητικό σωματείο ειδική αθλητική αναγνώριση και βάσει αυτής να παίρνει το δικαίωμα συμμετοχής σε πρωταθλήματα αλλά και να επιχορηγείται ,όποτε βέβαια η Πολιτεία...θυμηθεί να δώσει τις επιχορηγήσεις που έχει ανακοινώσει ότι δικαιούται κάθε σωματείο σύμφωνα με την κατηγορία όπου αγωνίζεται και τις ομάδες που παρουσιάζει στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα αλλά και με βάση της διακρίσεις του .
Η λογική αυτού του πλαισίου είναι σωστή .Αφορά τον διαχωρισμό των ενεργών σωματείων με διαρθρωμένο διοικητικό σχήμα ,απο τις ''μαιμούδες''.
Ωστόσο , η συνταγή χαλάει στην πράξη .
Τι χρειάζεται ,για παράδειγμα ,αυτός ο κατάλογος με τα ...16 δικαιολογητικά ;
Αδεια για να βάλεις φωτοβολταικά ή έναρξη επαγγέλματος θέλεις να κάνεις και δεν θα απαιτούνται πια παρά 2-3 χαρτιά .Αυτό το σύστημα της γραφειοκρατίας δεν θέλει να πολεμήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση;
Και μας ζητούν ακόμα και κατάσταση εν ενεργεία αθλητών κι αθλητριών ανά άθλημα με πλήρη στοιχεία ,δηλαδή αριθμό δελτίου ,ομοματεπώνυμο ,πατρώνυμο ,ημερομηνία γέννησης κι αριθμό τηλεφώνου.
Ολα τα στοιχεία προκύπτουν απο τα μητρώα των Ομοσπονδιών ενώ το τηλέφωνο είναι προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να το απαιτεί ως προυπόθεση χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Επίσης ,τι ...ανακάλυψη είναι αυτή η απαίτηση για έκθεση του Δ.Σ. για την πορεία του σωματείου απο την ίδρυση του μέχρι σήμερα .Δηλαδή ,αν ένα σωματείο δεν έχει επιτυχίες εδώ και μερικά χρόνια αλλά παρουσιάζει συμμετοχή σε πρωταθλήματα ,δεν μπορεί να πάρει αθλητική αναγνώριση;
Γι αθλητισμό μιλάμε κι όχι για πρωταθλητισμό ή για βιομηχανική εργασία .
Επίσης ,ποιός μπορεί να δώσει ετήσιο προυπολογισμό κι όχι ισολογισμό για τις πηγές εσόδων του σωματείου ;
Για να μιλάμε ελληνικά ,ο προυπολογισμός γίνεται το καλοκαίρι ,δηλαδή ,10 μήνες πριν απο την ολοκλήρωση της σαιζόν .Ποιός μπορεί να είναι σαφής κι ακριβής για τα έσοδα του;
Ας τακτοποιήσει η Πολιτεία τις επιχορηγήσεις που δεν έχει δώσει και σκοπεύει να αποφύγει να δώσει και μετά ας ζητά ακραίες κι ανούσιες αλλά κι ανεφάρμοστες τυπικότητες .
Εφόσον όλα αυτά έχουν ως στόχο το νοικοκυριό ,πράγματι τα θέλουμε .
Αλλά με ξεκαθάρισμα της τυπολατρείας ,του ανέφικτου και των άσχετων απαιτήσεων απο την ουσία του πράγματος.
Ναι στον έλεγχο ,ναι στις σύννομες διοικήσεις ,όχι στις μαιμούδες σωματεία αλλά όχι και στο μεγαλύτερο παίδεμα των γραφικών που κάνουν κοινωνικό έργο στα σωματεία αφού ακόμα και τα βασικά κι αδιαφιλονίκητα απαραίτητα  μπορούν να γίνουν μόνο απο οργανωμένα γραφεία κι απο ολοκληρωμένες γραμματειακές υποστηρίξεις.
Εαν θέλουμε τα σωματεία να λειτουργούν αλλιώς ,ας αποφασίσουμε να κάνουμε βαθιές τομές σε όλο το σύστημα αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε απο την κάρτα υγείας κι απο το σχολικό αθλητισμό όπως κι απο τη διαθεσιμότητα αθλητικών εγκαταστάσεων και μετά θα ζητάμε όλα τα άλλα.
Θα επανέλθουμε κι αύριο.