Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

''Προέχει η επιβίωση του αθλήματος ''το μήνυμα της ΕΟΠΕ

Τι καταλάβαμε απο τις διαδοχικές επαφές που είχε  σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ με τα σωματεία της Α1 και Α2 κατηγορίας γυναικών ,της Α2 και της Β΄Εθνικής ανδρών ;
Οτι το βόλει γίνεται πιο φτωχό κι επηρεάζεται περισσότερα απο τα άλλα σπορ απο την οικονομική κρίση ,ίσως γιατί επηρεάζεται κι απο τα χρέη του παρελθόντος αλλά κι απο τις υπερβολές που έγιναν κι οδήγησαν σε υπερδιόγκωση των μεγεθών του αν και δεν ήταν ανάλογα τα έσοδα που συγκέντρωνε.
Το μήνυμα της ΕΟΠΕ είναι ότι ''προέχει η επιβίωση του αθλήματος ''.Γι αυτό το λόγο είναι ζωηρή η σκέψη γι ουσιαστική υποβάθμιση των πρωταθλημάτων των εθνικών κατηγοριών σε μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων για μετακινήσεις και διαμονή ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενικότερη συρρίκνωση του αθλήματος .
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Α1 γυναικών είναι η κορυφή του παγόβουνου .Γιατί υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε όλες τις κατηγορίες .Η λύση του πρωταθλήματος απο το οποίο δεν πέφτουν ομάδες ,δεν βοηθά σε τίποτα .
Τα πρωταθλήματα θα γίνουν καλύτερα όταν οι παράγοντες θα πάψουν να βλέπουν τις ομάδες ως προέκταση του εαυτού τους .Και θα δεχθούν ,όσο κι αν αγαπούν τις ομάδες τους ,ότι πάντα υπάρχει ζωή ,ακόμα και μετά απο έναν υποβιβασμό .
Το βόλει ζεί σε ένα μικρόκοσμο .Πέρα απο τις λίγες χιλιάδες ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό ,συστηματικά ,ουδείς γνωρίζει ποιά ομάδα είναι σε ποιά κατηγορία και ποιά ή ποιός παίζει ή προπονεί.
Εάν εξαιρέσει κανείς ομάδες φιλόδοξες οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλες περιοχές ,όπως είναι ο Πορφύρας για παράδειγμα με τους 400 φιλάθλους στα ντέρμπυ στο γήπεδο του ,ή κάποιες ομάδες της περιφέρειας ,τα γήπεδα είναι άδεια .
Στην Α1 γυναικών αλλά και σε άλλες εθνικές κατηγορίες δύσκολα μαζεύονται πιο πολλοί απο 150 φίλαθλοι.Εάν έπρεπε να πληρώσουν εισιτήριο θα ήταν ελαχιστότατοι.
Το τι λένε 10 , 20 , 30 άνθρωποι δεν έχει σημασία εάν στο όνομα του εγωισμού πρόκειται να θυσιάσει ένας άνθρωπος την περιουσία και την υγεία του .Χρειάζεται να παιχθεί το παιχνίδι χωρίς περιορισμούς κι ας συμμετέχει όπου μπορεί όποιος μπορεί .
Η συρρίκνωση του βόλει δεν ωφελεί .Ο αυτοπεριορισμός κι η αυτοσυγκράτηση θα δείξουν τον δρόμο και θα δώσουν τη λύση .Οπως κι ο καλός προγραμματισμός.
Με τις υποδομές που σήμερα υπάρχουν στο βόλει ,σε νέα πρόσωπα ,ποιός μπορεί να περιμένει ουσιαστική αλλαγή στα επόμενα 5 χρόνια ;
Το βόλει πρέπει να ζεί με αυτά που φέρνει .
Εχει μία ομάδα χορηγούς ,κόσμο ,συμπαράσταση απο την περιοχή της ; Προχωρά.
Δεν έχει και κρέμεται σε ένα πορτοφόλι ; Υποχωρεί .
Ολα θα γίνουν πιο απλά εάν αποφασίσουν οι παράγοντες να γίνουν ρεαλιστές και να μην αλλάζουν θέση και στάση ,εάν οι προπονητές συνειδητοποιήσουν ότι πέρα απο τις ''σιγουράντζες '' υπάρχει και το σκάουτινγκ όπως κι η υποχρέωση να ασχοληθούν με τα παιδιά κι εάν οι αθλήτριες κι οι αθλητές αποφασίσουν εντέλει  τι ακριβώς είναι .Χομπίστες και χομπίστριες ,ερασιτέχνες ή επαγγελματίες;
Και κάτι ακόμα .Το βόλει πράγματι έχει μεγάλο πρόβλημα.Κυρίως όμως αυτό δημιουργείται επειδή οι άνθρωποι που το διοικούν εδώ και αρκετά χρόνια κι αυτοί που υπηρετούν τα σωματεία ,θέλουν να είναι λίγο απο όλα .
Και φιλαράκια και μαγκάκια .Και ρομαντικοί αλλά και σκληροί .Και ευαίσθητοι και τεχνοκράτες.
Και πονηροί κι αφελείς .Και γενναιόδωροι αλλά και σφικτοί.
Ε, αυτός ο αχταρμάς είναι το βόλει σήμερα ,το άθλημα με τους κανονισμούς με τις  χίλιες ερμηνείες και τις προκηρύξεις ,που εάν εφαρμόζονταν ,δε θα είχε μείνει ομάδα να παίζει αλλά όλες διαμαρτύρονται ότι ''δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός''.
Κι όμως είναι τόσο ωραίο σπορ και με τέτοια προοπτική ....

Ν.Δελ.