Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Να δούμε τα καλά που γίνονται αλλού...

Στο μπάσκετ ,στην πρώτη τοπική κατηγορία αλλά και στις χαμηλότερες ,επιβάλλεται πια στη διάρκεια του αγώνα να χρησιμοποιείται πάντα ένα παιδί κάτω των 20 ετών .Στο ποδόσφαιρο αυτό εφαρμόζεται στην Δ΄αλλά και στην Γ΄Εθνική .
Στο βόλει ,μία χρονιά έγινε τέτοια απόπειρα και διακωμωδήθηκε απο τους ίδιους τους προπονητές αλλά κι απο παράγοντες που έλεγαν ότι ΄΄δεν έχουμε παιδιά να βάλουμε κι αν είχαμε θα τα βάζαμε έτσι κι αλλιώς ''.
Εαν στις τοπικές κατηγορίες μία ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα στις 6-7 κοπέλες να έχει συνέχεια στον αγώνα μία κάτω των 20 ετών , τι νόημα ύπαρξης έχει ;
Το προς τα πάνω ηλικιακό όριο είναι αντισυνταγματικό να μπεί .Ας παίζουν ελεύθερα όσες κι  όσοι αντέχουν μέχρι όποια ηλικία επιθυμούν .
Οσο όμως δεν αναγκάζονται οι προπονητές να δουλέψουν για να βελτιώσουν παιδιά και δεν ρισκάρουν να τα χρησιμοποιήσουν ,τόσο δε θα έχουν λύσεις .Ποτέ δε θα έχουν.
Το ταλέντο που ''φωνάζει '' , απαιτεί τη χρησιμοποίηση του .Αλλά υπάρχουν πολλά παιδιά που αντιμετωπίζονται απο τους προπονητές μόνο ως βοηθητικά εργαλεία για την προπόνηση.
Κάτι σαν στυλοβάτες δηλαδή....
Τι ανάπτυξη περιμένετε όσο το βόλει φοβάται να εμπιστευθεί τα παιδιά ; Εαν δεν έχει παιδιά μια ομάδα τότε πρέπει να βρεί λύση .Ειδικά στο γυναικείο βόλει ,δικαιολογίες δεν υπάρχουν.Οποια ομάδα πράγματι θέλει να έχει κοριτσάκια ,μπορεί να το πετύχει .
Εαν μία ομάδα έχει Ακαδημία κι απο αυτήν δεν ξεχωρίζουν παιδάκια για να παίξουν στο τοπικό ,τότε οι προπονητές της Ακαδημίας  κι οι έφοροι τους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους .
Γιατί δεν είναι δυνατό να φταίνε πάντα ,μόνο ,τα παιδιά .
Το βλέπουμε ότι δεν έχουν φλόγα πλέον οι μικρές αθλήτριες  ,οι πιο πολλές τουλάχιστον.
Αλλά κι αυτές που έχουν  ,βρίσκονται απέναντι σε ...πυροσβεστήρα.
Οι αθλήτριες σταματούσαν παλαιότερα στα 35 και στα 40 το βόλει .Σήμερα ,το κόβουν απο τα 22 και τα 23 .Εάν ένα κοριτσάκι αντιμετωπίζεται ως αιώνιο ταλέντο μέχρι και στα 20 ,πότε θα προλάβει να παίξει .
Φαύλος κύκλος αλλά μήπως εξηγεί και γιατί το μπάσκετ υπερέχει σε βασικά σημεία σε σχέση με το βόλει κι ειδικά στην παραγωγή ταλέντων ;
Οχι βέβαια και να φθάσουμε στο άλλο άκρο που θα είναι να επαναπαυθούν τα παιδιά και να σταματήσουν  να προσπαθούν αλλά και να αρχίσουν να ζητούν ,όπως επίσης έγινε στο μπάσκετ.
Τα καλά να πάρουμε ,όχι τα άσχημα.


Ν.Δελαγραμμάτικας