Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Χρήσιμες συμβουλές απο τον ψυχολόγο της ΑΕΚ

Ενας καλός δημοσιογράφος στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' , ο Κώστας Κοφινάς , πήρε συνέντευξη απο τον ψυχολόγο Μιγκέλ Μορίγια που ακολούθησε τον Μανόλο Χιμένεθ απο την Σεβίλλη κι είναι ο πιο στενός συνεργάτης του στην Ενωση.
Είπε πολλά ενδιαφέροντα ο Μορίγια .Ορισμένα απο αυτά νομίζουμε ότι έχουν άμεση σχέση και με το βόλει και για αυτό τα παρουσιάζουμε όπως τα διαβάσαμε και τα ξεχωρίσαμε .
----''Μία φράση που πάντα έχω στο μυαλό είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων .Και βέβαια ,την ώρα του αγώνα το κεφάλι πρέπει να είναι όχι καθαρό ,αλλά, πεντακάθαρο ''.
---''Είιναι αναγκαία η εγρήγορση .Φυσικά ,η απόλυτη συγκέντρωση την ώρα του αγώνα .Γιατί έτσι θα καταφέρει ο παίκτης να ανταπεξέλθει στς δυσκολίες ,εάν είναι πλήρως συγκεντρωμένος''.
---''Ενα απο τα ζητούμενα είναι πως θα ενταχθούν οι νέοι αθλητές στο κλαμπ ,πως θα γίνουν όλοι ομάδα''.
--''Ο απόλυτος άρχοντας σε μία ομάδα είναι ο πρώτος προπονητής .Αυτός αποφασίζει για τα πάντα ,ακούει τι λένε όλοι ,βλέπει την εικόνα των παικτών στις προπονήσεις και επιλέγει τη σύνθεση''.
---''Οι συνεντεύξεις των παικτών είναι κλειδί .Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι τους απασχολεί και να ξέρουν ότι υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης''.
---''Η ψυχολογία δεν είναι λιγότερο σημαντική απο τους άλλους τομείς .Τη φυσική κατάσταση ,την τακτική και την τεχνική .Ολα αυτά είναι ενιαία .Ο νους έχει μεγάλη σημασία για την απόδοση ενός παίκτη .Αλλιώς δεν μπορούν να φανούν οι αρετές του στον αγωνιστικό χώρο''.
---''Το κίνητρο και η ψυχολογία είναι σημαντικά για τους παίκτες''.
--''Η καθημερινή δουλειά είναι κάτι το ξεχωριστό ,η αυτοκυριαρχία ,η αυτοπεποίθηση ,το πως αντιμετωπίζουν οι παίκτες την είσοδο τους στην ομάδα ,τη σχέση τους με τον κόσμο ,την πίεση απο εξωτερικούς παράγοντες .Το κεφάλι πρέπει να είναι ολότελα καθαρό για να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό ''.
--''Για μένα όλοι οι παίκτες είναι ίδιοι ,ανάλογα ,με τα προσόντα ή τη δουλειά τους στον αγωνιστικό χώρο .Δεν βλέπω ποτέ ηλικίες παικτών''.
--'''Μόνο με συνεχή δουλειά μπορεί να προχωρήσει ένας παίκτης και να φθάσει σε υψηλό επίπεδο.Ο Θεός χρειάσθηκε 7 ημέρες για να φτιάξει τον κόσμο .Μετά σταμάτησε .Αλλά κανένας δεν είναι Θεός''.


Ο Μορίγια έχει διδακτορικό στη ψυχολογία και ειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία .Είναι καθηγητής στο Πανεμιστήμιο της Σεβίλλης .Επίσης ,είναι ιδρυτής και διευθυντής επί 11 χρόνια του Τμήματος Ψυχολογίας της Σεβίλλης και προπονητής των μικρών της Εθνικής Ανδαλουσίας στο ποδόσφαιρο .
Μη ξαφνιασθείτε εάν τον δείτε να κατηφορίζει στο ''Παναγιώτης Σαλπέας''....


Νίκος Δελαγραμμάτικας