Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες για την άσκηση και τη διατροφή απο τον Γ.Σκόλια

Ο εργοφυσιολόγος του τμήματος βόλει γυναικών του Πορφύρα Γιώργος Σκόλιας έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο με οδηγίες για την άσκηση και τη διατροφή .Αξίζει να το διαβάσουμε με προσοχή .
''Η διατροφή και η άσκηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για τον έλεγχο του βάρους του σώματος.

Στην πραγματικότητα όταν μιλάμε για έλεγχο του βάρους εννοούμε τον έλεγχο του ποσοστού λίπους στο σώμα.
Η γενική μείωση του βάρους δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανένα γιατί το βάρος του σώματος μπορεί να μειωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση του ποσοστού νερού στο σώμα, η μείωση του μυϊκού ιστού και η μείωση του ποσοστού λίπους.
Η ισορροπία νερού στο σώμα δεν πρέπει να μειώνεται για κανένα λόγο. Ο μυϊκός ιστός όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να αυξάνεται στην προσπάθεια για αδυνάτισμα.
Κάθε κιλό μυϊκού ιστού καταναλώνει περισσότερες από 50 θερμίδες ανά 24ωρο, ενώ ίση ποσότητα λιπώδη ιστού καταναλώνει μόνο 2 θερμίδες ανά 24ωρο. Καταλαβαίνουμε έτσι πόσο απαραίτητη είναι η συντήρηση ή ακόμη και η αύξηση του μυϊκού ιστού για την διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα.
Όλες οι μέχρι τώρα γνωστές δίαιτες για αδυνάτισμα βασίζονται στη μείωση του ποσοστού νερού στο σώμα και στη μείωση του μυϊκού ιστού. Οι δίαιτες αυτές συνήθως υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, η μείωση όμως του βάρους προέρχεται κυρίως από την απώλεια υγρών από το σώμα και τα αποτελέσματα είναι παροδικά. Την γρήγορη δε απώλεια βάρους συνοδεύει η γρηγορότερη επανάκτησή του.
Αυτού του είδους οι δίαιτες το μόνο που προσφέρουν είναι η πλήρη αποδιοργάνωση του μεταβολισμού, η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό, η μείωση των αποθηκών ενέργειας του σώματος και τέλος καταβολισμό του μυϊκού ιστού.
Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα είναι να κάνουμε μόνιμες και δραστικές αλλαγές στη διατροφή. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή για να μειωθεί το ποσοστό λίπους στο σώμα πρέπει να είναι μόνιμες με σκοπό τον συνεχή έλεγχο του βάρους και της υγείας γενικότερα.
Αυτές οι αλλαγές είναι :
α) Μείωση του ποσοστού λίπους στη διατροφή
β) Μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή
γ) Αύξηση των σύνθετων υδατανθράκων στη διατροφή
δ) Μείωση των ποτών που περιέχουν θερμίδες.
Έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες ότι στη διατροφή του μέσου ανθρώπου περίπου το 40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προέρχεται από λίπος. Αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ υψηλό και πρέπει να μειωθεί δραστικά γιατί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. Διάφοροι ειδικοί στη διατροφή προτείνουν και διάφορα ποσοστά λίπους στη διατροφή.
Τα χαμηλότερα ποσοστά που προτείνουν είναι 10% και τα υψηλότερα 30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Στην πραγματικότητα όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο τα ποσοστά λίπους στη διατροφή να κρατηθούν χαμηλότερα από 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Εάν μειώσουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή θα μειωθεί σημαντικά και η πρόσληψη θερμίδων μια και γνωρίζουμε ότι κάθε γραμμάριο λίπους προσφέρει 9 θερμίδες.
Για να ελέγχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή πρέπει να υπολογίζουμε την ποσότητα του λίπους που περιέχεται στις τροφές, καθώς και το λίπος που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σχεδόν παντού στις έτοιμες τροφές. Οι πλέον διαδεδομένοι υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων είναι η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι. Την ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με φρουκτόζη και τεχνητά γλυκαντικά και τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι με προϊόντα που περιέχουν αλεύρι ολικής άλεσης.
Όλο και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Όπως είναι γνωστό αυτού του είδους οι υδατάνθρακες διασπώνται αργά, δίνοντας συνεχή παροχή ενέργειας στο σώμα. Ακόμη τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, οι πατάτες, το ρύζι και τα προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης προσφέρουν και μεγάλες ποσότητες από φυτικές ίνες.
Διάφορα ποτά όπως τα αναψυκτικά, τα οινοπνευματώδη και οι χυμοί φρούτων, περιέχουν αρκετές θερμίδες που προέρχονται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες, που όχι μόνο δεν μας χορταίνουν αλλά δημιουργούν επιπλέον αίσθημα πείνας.
Η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα γιατί βοηθά στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, αυξάνει τη δράση των λιπολυτικών ενζύμων, αυξάνει τη δράση των ορμονών και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας.
Το είδος της γυμναστικής που χρειάζεται για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα είναι ο συνδυασμός αεροβικής γυμναστικής, που είναι το μόνο είδος γυμναστικής που μπορεί να χρησιμοποιήσει το λίπος για ενέργεια, και γυμναστικής με βάρη για τη συντήρηση ή την αύξηση του μυϊκού ιστού.
Αυτό αποδεικνύεται από μια έρευνα που συμμετείχαν δύο ομάδες των 20 ατόμων. Η πρώτη ομάδα γυμνάζονταν 3 φορές την εβδομάδα με αεροβική προπόνηση διάρκειας 40 λεπτά της ώρας και η δεύτερη ομάδα γυμνάζονταν 3 φορές την εβδομάδα με αεροβική προπόνηση για 20 λεπτά της ώρας και ακόμη γυμνάζονταν με βάρη για άλλα 20 λεπτά της ώρας συμπληρώνοντας συνολικά 40 λεπτά γυμναστικής 3 φορές την εβδομάδα.
Μετά από 8 εβδομάδες γυμναστικής, η πρώτη ομάδα είχε χάσει 1,5 κιλό από το λίπος του σώματος και 0,5 κιλό μυϊκού ιστού, η δεύτερη ομάδα έχασε 4 κιλά από το λίπος του σώματος και κέρδισε 1 κιλό μυϊκού ιστού.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη γυμναστική είναι ο μόνος σωστός και μόνιμος τρόπος για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα''.