Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς την ΚΕΠ

Η Κεντρική Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ προχώρησε σε δημοσιοποίηση των προτάσεων που θα συζητήσει την Τρίτη με τα σωματεία των εθνικών κατηγοριών για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Η κίνηση της ΚΕΠ είναι σωστή και έντιμη. Δεν είχαμε αμφιβολία ότι έτσι θα συνέβαινε με Πρόεδρο της ΚΕΠ τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Σιδέρη στον οποίο έχω προσωπικά ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΑΓΑΠΗ ως άνθρωπο και παράγονα, τον σέβομαι και τον τιμώ επειδή γνωρίζω πολύ καλά το σκεπτικό του όπως και το γεγονός ότι έχει διάθεση να προσφέρει πολύπλευρα στο άθλημα.
Ακριβώς, επειδή είμαι πεπεισμένος ότι διέπεται απο  δημοκρατικότητα και με δεδομένο ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι πράγματι έχει αυτιά και μάτια ανοιχτά για προτάσεις που θα βοηθήσουν ώστε να γίνει καλύτερο το βόλει, προχωρώ σε αυτή την ανοιχτή επιστολή, αναφερόμενος στο πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών.
Προβλέπεται για τη σαιζόν 2012-2013 ότι θα ισχύσει ο ίδιος τρόπος ανόδου στην Α2, παρά την αύξηση του αριθμού των ομάδων.
Δηλαδή, ανεβαίνει στην Α2 η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε τοπικού-περιφερειακού πρωταθλήματος.
Αυτό  σημαίνει ότι θα πάρουν την άνοδο 10 ομάδες. Μία απο κάθε πρωτάθλημα Ενωσης.
Αρα, θα ισχύσει ότι και εφέτος.
Απο το ''σφαγείο'' της ΕΣΠΕΔΑ και απο τη δυνατή ΕΣΠΑΑΑ αλλά βεβαίως και απο την πάντα ισχυρή ΕΠΕΣΘ θα ανέβει μόνο μία ομάδα στην Α2.
Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται ως απολύτως ισοδύναμα τα πρωταθλήματα των Ενώσεων με τους 8 και 10 αγώνες όλο τον χρόνο με εκείνα όπου ο πρωταθλητής κρίνεται μετά απο σκληρό ανταγωνισμό και με τουλάχιστον 22 παιχνίδια.
Εξομοιώνονται οι ομάδες και έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αν και διαφέρουν σε όλα τα επίπεδα.
Απο δυναμικότητα, οικονομικά μεγέθη, αριθμό αθλουμένων, αριθμό αναπτυξιακών ομάδων, πληθυσμιακά δεδομένα, βαθμό δυσκολίας πρωταθλήματος.
Προτείνουμε όπως διαφοροποιηθεί το σχέδιο και δοθεί η δυνατότητα στις δευτεραθλήτριες ομάδες των 3 μεγαλύτερων Ενώσεων της χώρας να έχουν το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας.
Αυτό μπορεί να συμβεί με τη συμμετοχή τους σε μπαράζ ανόδου των 3 ομάδων ώστε να ανεβαίνουν οι 2. Ετσι, θα αυξηθεί απο 32 σε 34 ο αριθμός των ομάδων στην Α2, καμμία δραματική διαφορά δηλαδή.
Εναλλακτικά, οι δευτεραθλήτριες ομάδες των 3 μεγάλων Ενώσεων μπορούν να παίξουν σε μπαράζ ανόδου με τις πρωταθλήτριες των 4 Ενώσεων που δεν έχουν δώσει επαρκή και ανταγωνιστικό αριθμό αγώνων και απο αυτά τα ματς να ξεχωρίσουν οι 4 ομάδες που θα ανέβουν στην Α2.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα για ότι συνέβη εφέτος με τις ομάδες που ανέβηκαν εφέτος απο την περιφέρεια στην Α2 Γυναικών.
Στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας οι 12 ομάδες έπαιξαν σε 2 Ομίλους των 6. Έδωσαν από 10 ματς . Άλλα 6 παιχνίδια έγιναν από τις 4 ομάδες που πήγαν στα πλαίυ οφφ.
Ο πρωταθλητής βγήκε με 16 αγώνες.
Στην ΕΣΠΕ Θράκης—Ανατολικής Μακεδονίας, ξεκίνησαν 7 ομάδες και οι 2 αποχώρησαν. Ελάχιστα τα παιχνίδια.
Στην ΕΣΠΕ Δυτικής Ελλάδος, οι 5 ομάδες αγωνίσθηκαν σε σαιζόν 4 μηνών παίζοντας από 8 φορές η καθεμία.
Στην ΕΣΠΕ Κρήτης , οι 10 ομάδες χωρίσθηκαν σε 2 Ομίλους των 5. Έδωσαν από 8 παιχνίδια και στη συνέχεια έπαιξαν από 2 ακόμα όσες ήταν στην καλύτερη τετράδα, με τις 2 ομάδες από κάθε Όμιλο.
Στην ΕΣΠΕ Κεντρικής Ελλάδος, οι Όμιλοι ήταν 3. Με 5 , 5 και 4 ομάδες. Στη δεύτερη φάση πέρασαν οι 2 πρώτες ομάδες από κάθε Όμιλο. Η πρωταθλήτρια βγήκε με 18 αναμετρήσεις.
Στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, οι ομάδες ήταν 8 και οι αγώνες 14.
Στην ΕΣΠΕ Νήσων, οι ομάδες στα Δωδεκάνησα ήταν 4, στις Κυκλάδες 6, στη Λέσβο 4, στη Χίο 4, στη Σάμο 7. Οι πρωταθλήτριες αυτών των περιοχών θα παίξουν σε μπαράζ ενός γύρου με βαθμολογία. Δηλαδή, μία ομάδα θα έχει δώσει όχι πιο πολλά από 16 ματς αλλά ίσως και μόλις 10.
Δεν είναι απολύτως άδικο να διαγράφονται οι προσπάθειες και οι αγώνες των δευτεραθλητριών ομάδων των ΕΣΠΕΔΑ, ΕΣΠΑΑΑ και ΕΠΕΣΘ στο όνομα μίας φιλόδοξης, καθαρών προθέσεων αλλά όχι σε όλα τα επίπεδα ρεαλιστικής, προσπάθειας ώθησης του βόλει στην περιφέρεια ;
Γιατί πρέπει να υποβαθμίζονται αυτά τα πρωταθλήματα ;
Θέλετε να υπάρχουν συνέχεια ομάδες της περιφέρειας στην Α2 ( αν και  δε δέχομαι ότι στον αθλητισμό υπάρχει επετηρίδα και ισοβιότητα...) ;
Μπορείτε να τις διατηρείτε με τον όρο ότι θα αντικαθίστανται απο άλλες ομάδες της περιφέρειας όποιες πέφτουν ώστε να υπάρχει πάντα μία αναλογία αριθμητικών συσχετισμών. Δεν το έχω μελετήσει αυτό, ωστόσο, πιστεύω ότι είναι εφικτό.
Με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη αυτές οι καλοπροαίρετες επισημάνσεις--προτάσεις, με δεδομένο τον σεβασμό και την αγάπη για εκείνους στους οποίους απευθύνομαι αλλά και με την αίσθηση ότι ο σχεδιασμός της Α2 Γυναικών μπορεί και πρέπει να αλλάξει ώστε να αποδίδει δικαιοσύνη σε ΟΛΗ την Ελλάδα
Συγγνώμη που σας κούρασα αλλά τουλάχιστον πιστεύω ότι στον αθλητικό πολιτισμό, μπορούμε να συζητάμε ακόμα και δημόσια με φίλους με τους οποίους έχουμε κοινές αντιλήψεις. 

Νίκος Δελαγραμμάτικας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Προφανώς, οι Ενώσεις μας δεν ενδιαφέρονται και για αυτό φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται να μπούν στον κόπο να στείλουν εγγράφως τις απόψεις τους στην ΚΕΠ/ΕΟΠΕ . Επίσης, επειδή ένας ρομαντικός που υπηρετεί τον Πορφύρα αλλά έχει, νομίζω, αποδείξει ότι αγαπά τον αθλητισμό και το βόλει, μπαίνει στη διαδικασία να ερευνήσει, να σκεφθεί, να συνθέσει, να προτείνει, δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλαμιά στον κάμπο.
Οι φιλόδοξες ομάδες της ΕΣΠΕΔΑ, της ΕΣΠΑΑΑ και της ΕΠΕΣΘ, αυτές που θέλουν να κοιτούν προς την προοπτική της Α2, δεν ασχολούνται, δεν ενδιαφέρονται, δεν υπάρχουν ;
Μήπως έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μία κοινή πρόταση απο τις ομάδες που ήταν στην 2η, 3η και 4η θέση των τριών αυτών πρωταθλημάτων στην τελευταία αγωνιστική περίοδο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ΚΕΠ/ΕΟΠΕ να προσεγγίσει και απο μία άλλη οπτική το ζήτημα;