Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τι να κάνεις 160 εκατομμύρια ευρώ....

Πέρα απο κάθε αμφιβολία, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι διέθεσαν απο την οικογενειακή περιουσία τους σχεδόν 160.000.000 ευρώ στο διάστημα των 7 ετών που έχουν ενεργό ανάμιξη στην ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Το ποσό είναι μυθικό.Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι δόθηκε σε περιόδους όπου πλέον τα χρήματα έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την περίοδο απο το 1990 έως το 2005, όταν όσοι τα είχαν αλλά και οι αυλικοί τους, πετούσαν απο το παράθυρο τα χαρτονομίσματα ή τα έκαιγαν στα νυχτομάγαζα.
Φεύγοντας απο τον Ολυμπιακό οι Αγγελόπουλοι δεν αφήνουν τίποτα πίσω. Σε επίπεδο υποδομών και ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Γιατί αυτά αποτελούν την έννοια της ομάδας και όχι οι αθλητές που έρχονται και παρέρχονται και είναι τα πιο ελκυστικά αλλά και τα πιο ευάλωτα και εύθραυστα περιουσιακά στοιχεία.
Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει με αυτά τα 160.000.000 ευρώ;
Να έδιναν τα μισά, αφού τόσο πολύ το ήθελαν, ώστε να ευχαριστηθούν αθλητές και μάνατζερ που ξαφνικά υπερεκτιμήθηκαν, αδικαιολόγητα όπως αποδείχθηκε.
Με τα υπόλοιπα 80.000.000 τι θα μπορούσαν να κάνουν για να τους γράψει η ιστορία αφού έτσι και αλλιώς είχαν διαθέσιμα αυτά τα χρήματα και απλώς αυτό που αλλάζει είναι η πρακτική και ο ι προτεραιότητες όπως και οι επιλογές τους ;
Να μία πρόταση, που δεν έχει σημασία αφού τα χρήματα πήγαν σε αέρα κοπανιστό, ωστόσο, ίσως μερικά ζητήματα έχουν και αυτά το ενδιαφέρον τους.
---Με 8.000.000 ευρώ θα μπορούσαν να φτιάξουν στον Πειραιά δύο κλειστά συγκροτήματα αθλοπαιδιών με 2 γήπεδα αγώνων το καθένα απο αυτά και με υποδομές σε διαφορετικά επίπεδα και για άλλα αθλήματα πλην του μπάσκετ και του βόλει ή και του χαντ μπολλ που μπορούν να φιλοξενηθούν στον ίδιο, περίπου, χώρο.
---Με 3.000.000 ευρώ θα είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στον Πειραιά ένα κτίριο με τις ανάλογες ευκολίες για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
---Με 1.000.000 ευρώ θα προσέφεραν τουλάχιστον 6 πλήρως διαμορφωμένα και εξοπλισμένα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες παροχής βοήθειας στην υγεία, ώστε να   εξυπηρετούν και να καλύπτουν τους δημότες του Πειραιά.
----Με 8.000.000 ευρώ θα έφτιαχναν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στον Πειραιά.
----Με 5.000.000 ευρώ θα δημιουργούσαν ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών στον Πειραιά με αμφιθεατρικές εγκαταστάσεις και προυποθέσεις για συμμετοχή όλης της οικογένειας σε δράσεις.
---Με 1.000.000 ευρώ θα αγοράζονταν 5 πούλμαν με όλες τις ανέσεις για τη μεταφορά των αποστολών των πειραικών αθλητικών ομάδων. Στις ημέρες όπου δε θα υπήρχαν υποχρεώσεις θα διατίθενταν αυτά τα οχήματα για κοινωφελείς σκοπούς, κυρίως για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που δεν έχουν την ανάλογη προνοιακή υποστήριξη.
----Με 4.000.000 ευρώ θα δημιουργούσαν στον Πειραιά 6 ποδοσφαιρικά γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα, αποδυτήρια  και εξέδρες.
----Με 10.000.000 ευρώ θα  εξασφάλιζαν τη δημιουργία ενός βιοτεχνικού πάρκου όπου θα απασχολούντο άνεργοι δημότες Πειραιά, όχι με σκοπό την ιδρυματοποίηση και την επιδοματική πολιτική αλλά την παραγωγή προιόντων.
---Τέλος, με τα υπόλοιπα 40.000.000 ευρώ, θα δημιουργούσαν το αποθεματικό, το οποίο θα χρησιμοποιείτο για  να συντηρηθούν και να καλυφθούν οικονομικά και λειτουργικά αυτές οι δράσεις για τις οποίες το κόστος συντήρησης είναι περιορισμένο, στις πιο πολλές περιπτώσεις, αρκεί βεβαίως να  γίνεται χρηστή διαχείριση.
Τα ποσά δεν αναφέρθηκαν τυχαία, αλλά, μετά απο έρευνα αγοράς και σχετικούς υπολογισμούς.
Ολα αυτά τα έργα θα έφεραν το όνομα των Αγγελόπουλων. Θα ήταν κληροδότημα και προσφορά τους στους ανθρώπους του Πειραιά, της πόλης όπου εδρεύει ο Ολυμπιακός, αλλά, επίσης, ζούν 250.000 άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και αξίζουν κάτι καλύτερο, όπως εξάλλου και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι που πλήρωσαν την καλοπιστία και το πάθος τους και εισέπραξαν αχαριστία.
Ο κόσμος του Ολυμπιακού προφανώς πρέπει να τους ευχαριστεί για όσα έδωσαν.
Μπορούσαν ωστόσο να δώσουν τα μισά και με τις ευλογίες που θα άκουγαν για όλα τα ευεργετήματα τους στον Πειραιά, να ένιωθαν ότι σκεπάζονται οι κατηγορίες απο τους αχάριστους....
Τόσα εκατομμύρια πεταμένα....
Και ο κόσμος υποφέρει....



Ν.Δελαγραμμάτικας