Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Πουθενά δεν υπάρχει το ιδανικό....

Ολο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι, απογοητευμένοι απο την έλλειψη προοπτικών για την επαγγελματική αποκατάσταση τους, μιλούν, προετοιμάζουν και αποφασίζουν τη μετακίνηση τους στο εξωτερικό. Το μακρυνό είναι ελκυστικό αλλά ποιός είπε ότι είναι και ασφαλές ;
Βλέποντας απο απόσταση χώρες με καλύτερη οργάνωση στα απλά και καθημερινά, δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο ότι ξεχωρίζουν και για την ασφάλεια όπως και για την ποιότητα ζωής.
Στην Αγγλία, το νούμερο ένα πρόβλημα δεν είναι--πια--η ανεργία αλλά η βία στα παιδιά μέσα στα σχολεία. Και αυτή είναι πολύ σημαντικότερη πληγή σε σχέση με την ανεργία που μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα σε σχέση με ένα τραύμα σε μία παιδική ψυχούλα.
Εντυπωσιάσθηκα ωστόσο όταν έμαθα τα αποτελέσματα μίας πολύ σημαντικής έρευνας που έγινε στην Αυστραλία.
Μία στις έξι φοιτήτριες στην Αυστραλία δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού και μία στις δύο έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα μέσω Διαδικτύου.
Η έρευνα διεξήχθη από την Εθνική Φοιτητική Ενωση της χώρας, σε δείγμα 1.500 φοιτητριών και δείχνει ότι σε ποσοστό 17% έχουν πέσει θύματα βιασμού και σε ποσοστό 12% απόπειρας βιασμού.
Οι πράξεις αυτές σημειώθηκαν ακόμη και πριν από τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 31% απο τις φοιτήτριες που υπέστησαν βιασμό,, δεν ήταν καν  σε θέση να θέση να συγκατατεθούν, εξαιτίας χρήσης αλκοόλ ή ουσιών.
Στο 57% των περιπτώσεων ο δράστης ήταν φίλος ή γνωστός και στο 22% οι γυναίκες γνώριζαν πολύ καλά τον δράστη.
Μόνο το 2% των περιπτώσεων καταγγέλθηκε στην αστυνομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα από αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, που το 2005 έδειχναν ότι το 19% των γυναικών είχαν υποστεί σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.
Μήπως αυτό είναι το επόμενο στάδιο μετά απο την άναρχη και απότομη ευμάρεια και την ραγδαία ύφεση που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, έχοντας αφήσει πίσω σακατεμένους σωματικά και ψυχικά ανθρώπους ;


Ν.Δελαγραμμάτικας