Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δέκα δικαιολογίες που δεν πείθουν....

Ακούμε, συχνά, τις ίδιες και τις ίδιες εκφράσεις απο γονείς και οικείους κοριτσιών που έρχονται στο βόλει του Πορφύρα και φεύγουν, συνήθως χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.
Επειδή έχω την αίσθηση ότι τα ίδια συμβαίνουν και σχεδόν σε όλες τις άλλες ομάδες των μεγάλων αστικών κέντρων, απλώς, σημειώνω 10 δικαιολογίες που ακούω και συνήθως δε με πείθουν, δε με καλύπτουν για την ακρίβεια.
Κατανοώ  την επιθυμία όταν και όπου αυτή διατυπώνεται, προκειμένου να πάψει ένα παιδί να έχει παρουσία μέσα στο γήπεδο, για να αθληθεί.
Δεν μπορώ ωστόσο να δεχθώ ότι για ένα παιδί δεν είναι εύκολο να συνδυασθεί η αθλητική με την εκπαιδευτική διαδρομή του, όταν έχει τη διάθεση αλλά και την ενθάρρυνση.
Απο τον αθλητισμό, συνήθως, έχουμε οφέλη και σπανίως ζημίες.
Και σε ένα υγιές περιβάλλον, ένα παιδί καταφέρνει να προχωρήσει παντού. 
Το βόλει του Πορφύρα έστειλε φέτος 5 αθλήτριες του στο Πανεμιστήμιο και οι 3  απο αυτές έγραψαν απο 18.400 έως και 18.800 μόρια.
Ολα γίνονται λοιπόν.
Αλλά, να δούμε και τις 10 συνήθεις δικαιολογίες ....
---''Δεν μπορώ να έλθω γιατί διαβάζω για το διαγώνισμα''. Απο παιδί 1ης Γυμνασίου.
----΄΄Θα σταματήσει τις προπονήσεις γιατί δεν τα πάει καλά στα μαθήματα''.Σκάστε μία μπάλλα βόλει για να την εκδικηθείτε...
---'''Εχει και άλλες δραστηριότητες το παιδί, πηγαίνει σε πολεμικές τέχνες, μπαλλέτο, πιάνο, ζωγραφική, έχει και ξένες γλώσσες''. Μήπως υπάρχει υπερβολή ;
---'' Τώρα διαβάζουμε 6 ώρες την ημέρα γιατί είναι δύσκολη η τάξη''. Απο μαμά με παιδάκι στην Ε΄Δημοτικού.
---''Πρέπει να σταματήσει γιατί βαριέται''. Μπορεί να φταίει το προπονητικό πρόγραμμα αλλά ίσως το ίδιο παιδί να βαριέται ότι και αν κάνει...
---'' Δεν μπορεί να ξυπνήσει το πρωί''. Ποιός απο όλους ;
---'' Μέσα στην εβδομάδα δεν μπορεί να έλθει για προπόνηση, γιατί έχει ξένες γλώσσες''.
-----'' Δεν το στέλνω να παίξει επειδή φοβάμαι μήπως χτυπήσει''. Αρα, δεν επιτρέπουμε ούτε στο σχολείο να πάει. Απο τα 18 κοριτσάκια μας που χτύπησαν στην τελευταία διετία, τα 14 είχαν ατύχημα στο σχολείο ή στο σπίτι και μόλις 4 τραυματίσθηκαν, με διαστρέμματα, στους αγώνες ή τις προπονήσεις.
----'' Ο αθλητισμός είναι καλός αλλά εμείς θέλουμε να παίζει το παιδί...''.Το παιδί πρέπει να μάθει πρώτα να χαίρεται και μετά, αν αξίζει, να παίζει αν και θα πρέπει, κανονικά, να έχουν όλα τα παιδιά την ευχαρίστηση της συμμετοχής. Οχι ωστόσο ως προαπαιτούμενο αλλά ως ανταμοιβή για την προσπάθεια και όχι μόνο για το ταλέντο.
----'' Το βόλει είναι δύσκολο και θα πάμε αλλού''. Το βόλει είναι δύσκολο γιατί είναι όμορφο και σύνθετο και  απαιτεί πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, προσήλωση στο στόχο, συνεργασία, υπομονή, προσπάθεια.Και παράλληλα, αυτό το άθλημα, σε σχέση με άλλα ομαδικά, είναι ''μακράς ωρίμανσης''. Περιμένεις για να δείς τα καλύτερα.Και δε μετράς άμεσα το αποτέλεσμαα του κόπου σου.
Μόνο που κάπως έτσι δεν είναι και η ίδια η ζωή μας ;  

Ν.Δελαγραμμάτικας