Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Εμείς και εμείς θα μείνουμε στο τέλος...

Πριν απο λιγότερο απο 20 χρόνια, ο Πειραιάς έβγαζε, στην πρώτη περιφέρεια, αυτή που περιέχει το κέντρο, τα Καμίνια, την Αγία Σοφία και  την Παλαιά Κοκκινιά, 10 βουλευτές.
Ο αριθμός των εκλέξιμων βουλευτών ήταν σε συνάρτηση με τον πληθυσμό της πόλης μας.
Το 1991, στον Δήμο Πειραιά είχαν απογραφεί 183.000 άτομα.
Ακολούθησε μεγάλη μείωση του πληθυσμού, καθώς οι περισσότεροι απο όσους είχαν τη δυνατότητα, στα χρόνια της άκρατης ευμάρειας, αγόρασαν σπίτι ή έχτισαν σε Γλυφάδα,  Βούλα, Βόρεια Προάστια και αλλού.
Η αρχή είχε γίνει απο την απογραφή του 1981, όταν ο Δήμος Πειραιά είχε 197.000 κατοίκους.
Εφθασε ο Δήμος μας να έχει 176.000 κατοίκους το 2001 και μετά απο την τελευταία απογραφή, αυτή του 2011, αποκαλύπτεται ότι ο πληθυσμός της πόλης περιορίζετια στους 164.000 κατοίκους.
Στον Πειραιά μένουν πλέον μόνο οι ''΄άρρωστοι Πειραιώτες'' και όσοι δεν μπορούν να φύγουν, επειδή έχουν εδώ συγγενικά πρόσωπα, περιουσία, δουλειές, οικονομική αδυναμία για αναζήτηση άλλης λύσης.
Μέσα σε 30 χρόνια, η πόλη μας έχασε πληθυσμό 33.000 κατοίκων. Ποσοστό, δηλαδή, σχεδόν 16% σε σχέση με τον πληθυσμό του 1981.
Η μείωση είναι πολύ μεγάλη. Και γίνεται τεράστια αν υπολογίσει κανείς ότι μετακινήθηκαν άτομα που ήταν ενεργά, δυναμικά και παραγωγικά   μέλη της κοινωνίας του Πειραιά. 
Εφυγε μέρος απο τον αφρό της πόλης, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Τους βουλευτές ίσως τους νοιάζει επειδή πλέον εκλέγονται στην Α'  Πειραιά μόλις 6.
Εμάς μας προβληματίζει όλο αυτό το σκηνικό επειδή συνδέεται με τη διαρκή  υποβάθμιση του Πειραιά μας.
Το γεγονός ότι συμμαζεύθηκε η κατάσταση στην καθαριότητα, βοηθά. Οπως και η επικείμενη επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.
Εάν ωστόσο, δεν αλλάξει η ζωή στην πόλη και ο Πειραιάς δεν  γίνει φιλικότερος και ποιοτικότερος για τους κατοίκους που έμειναν εδώ και τον λατρεύουν σαν τη ζωή τους, απλώς, στην άλλη απογραφή, το 2021, θα μετρηθούν πολύ λιγότεροι όσοι θα είναι εδώ.
Κάντε τουλάχιστον κάτι για τα παιδιά και τους γέρους αφού έτσι και αλλιώς εμάς, τους ...μεσαίους, μας έχετε ( ξε ) γραμμένους....

Ν.Δελαγραμμάτικας