Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πρεμιέρα στι;ς Σιταποθήκες με τον Αρη Αμφιάλης

Η ομάδα βόλει γυναικών του Πορφύρα θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α΄ Γυναικών στην ΕΣΠΕΔΑ, τον νεοφώτιστο στην κατηγορία Αρη Αμφιάλης, στις Σιταποθήκες.
Βέβαια, συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε πότε εντέλει θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας, ωστόσο, τουλάχιστον έγινε απόψε η κλήρωση στην ΕΣΠΕΔΑ.
Το θέμα με την τακτοποίηση των οδοιπορικών των διαιτητών μένει ανοικτό, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για έναρξη του πρωταθλήματος την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Οι ομάδες της κατηγορίας μας άκουσαν σήμερα απο τον Πρόεδρο της ΕΣΠΕΔΑ κ.Κουρίδη να μας λέει ότι ''ή πληρώνετε τους διαιτητές και παίζετε ή δεν γίνεται πρωτάθλημα επειδή χρήματα στην Ομοσπονδία και κατ επέκταση και στην Ενωση δεν υπάρχουν''.
Περιθώριο επιλογής δεν υπήρχε για τις ομάδες οι οποίες δέχθηκαν, μοιραία, την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
Πλέον, είναι υπό συζήτηση μία διαπραγμάτευση με τους διαιτητές προκειμένου να φανεί εάν δέχονται μείωση στα οδοιπορικά τους ώστε οι δύο διαιτητές και ο σημειωτής αγώνα να κοστίζουν αντί για 53 ευρώ το παιχνίδι στον γηπεδούχο, 45.
Η ΕΣΠΕΔΑ δέχθηκε πρόταση απο τον Φοίνικα για την καταβολή του ποσού διαιτησίας σε 3 ισόποσες δόσεις ώστε τα σωματεία να μην έρχονται σε συναλλαγή με τους διαιτητές πριν απο τα παιχνίδια.
Την πρόταση του Φοίνικα υπερψήφισαν όλα τα σωματεία.
Το ποσό της επιβάρυνσης βαρύνει το σύνολο των ομάδων για τα τοπικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών.
Παραμένει εκκρεμότητα σε ότι αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα πέσουν κατηγορία εφέτος.
Είναι αβέβαιο το τι θα συμβεί καθώς ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΔΑ εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα προκήρυξη απο μέρους της Ενωσης μας με τη λογική να γίνει του χρόνου πρωτάθλημα με 18 ομάδες στην ΕΣΠΕΔΑ, σε 2 Ομίλους των 9, οπότε, εάν αυτό συμβεί, τότε δε θα υποβιβασθούν εφέτος 6 ομάδες, όπως έχει αποφασισθεί, αλλά, λιγότερες.
Πόσες ;
Αγνωστο.Λιγότερες ωστόσο απο 6.
Στη ψηφοφορία που έγινε, μετά απο αίτημα της Αργυρούπολης, 9 ομάδες ψήφισαν ότι δε συμφωνούν να πέσουν εφέτος 6 ομάδες και να ανέβουν άλλες τόσες απο την Β΄ΕΣΠΕΔΑ.
Βέβαια, η ψηφοφορία έγινε χωρίς νομικό ή  τυπικό έρεισμα αφού πρόκειται για προκήρυξη που έχει ήδη εγκριθεί απο την ΕΟΠΕ.
Μειοψήφισαν Πορφύρας, Ηλιούπολη και Πειραικός.
Η θέση του Πορφύρα επί αυτού του ζητήματος στην ΕΣΠΕΔΑ ήταν '' Δεχόμαστε ότι είναι λάθος να πέφτουν 6 ομάδες και αυτό το σφάλμα χαρακτηρίζεται ως τέτοιο,  απο καθαρά αθλητικούς λόγους. Είναι σκληρό και άδικο για την προσπάθεια τους, ειδικά μάλιστα όταν ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη μετά απο την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να χαιδεύουμε αυτιά και να προσπαθούμε να γινόμαστε αρεστοί υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πέσουν 6 ομάδες, όταν ήδη έχει εγκριθεί μία προκήρυξη απο την Ομοσπονδία και είναι νομικά ισχυρή. Σε αντίθεση με την προηγούμενη, αυτή με τις 18 ομάδες, η οποία έπασχε νομικά και ήταν παράτυπη σε δύο διαφορετικά, μάλιστα, ζητήματα. Για την ακρίβεια πάντως και επειδή πάντα διατυπώνουμε τις ίδιες θέσεις στο ίδιο θέμα, εάν και εφόσον δεσμεύεται η ΕΣΠΕΔΑ ( όπως και έγινε ) ότι και στη νέα σαιζόν θα πέφτουν 6 ομάδες απο την Α΄κατηγορία και θα ανεβαίνουν άλλες τόσες απο την Β΄ κατηγορία, ώστε να μην αδικηθούν με άνισους όρους συγκεκριμένες ομάδες,  συμφωνούμε να ισχύσει η ήδη εγκριθείσα προκήρυξη καθώς κάθε απόρριψη της απο μέρους μας θα ήταν παράτυπη και δίχως ουσία και έρεισμα. Δυστυχώς, σε άλλες , ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις, δεν είδαμε παρόμοιο ενδιαφέρον απο ομάδες και παράγοντες, κατά το πρόσφατο μάλιστα παρελθόν, όταν ο Πορφύρας ακολούθησε δύσκολο και ανηφορικό όσο και μοναχικό δρόμο, ζητώντας τη νομιμότητα που φαίνεται ότι ενδιέφερε μόνο την ομάδα μας''.
Και κάτι ακόμα. Επειδή το βόλει δε χωρά πλούσιους, απλώς, εκείνο που χαρακτηρίζει τον Πορφύρα είναι η επιμονή στην επιχειρηματολογία, στην καθαρή και διαυγή προσέγγιση και στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που καταφέρνει να αντλεί χωρίς να καταφεύγει στο κρατικό χρήμα το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχουμε δεί, χρησιμοποιήσει, ούτε καν ζητήσει.
Το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού το βλέπαμε εδώ και χρόνια ότι είναι νεκρό.
Ετσι και αλλιώς δεν το γευθήκαμε ποτέ.
Οσο αντέχει η τσέπη μας και όσο συγκινούμε ανθρώπους με αίσθημα γενναιοδωρίας και διάθεση προσφοράς στο κοινό καλό, θα προχωράμε.
Με τις δικές μας δυνάμεις και χωρίς πηλό ή λάσπη....

Ν.Δελαγραμμάτικας