Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η απάντηση της ΕΟΠΕ για το θέμα των προπονητών


Στο ερώτημα που θέσαμε, γραπτώς, προς την ΕΟΠΕ σχετικώς με ότι αφορά το θέμα της υποχρεωτικής ή όχι παρουσίας  προπονητών στους πάγκους των ομάδων αλλά και την πιθανή πρόβλεψη  επιβολής κυρώσεων, όπως και τη δυνατότητα να αναγνωρίζεται ως προπονητής--προπονήτρια ομάδας αθλητής--αθλήτρια της ίδιας ομάδας, απο την Ομοσπονδία, μετά απο 22 ημέρες απο την υποβολή του ερωτήματος μας λάβαμε την εξής απάντηση την οποία και δημοσιοποιούμε, όπως είχαμε ανάλογα πράξει και στο ερώτημα μας.
Η προσεκτική ανάγνωση της και η παραπομπή σε άρθρα του αθλητικού νόμου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Για την ερμηνεία της και για το στην πράξη ισχύει, θα επανέλθουμε, ωστόσο, πρώτα ας τη μελετήσουμε ΟΛΑ τα  σωματεία, για το κοινό καλό και για την ανάγκη ευταξίας στο άθλημα αλλά κυρίως για να ξέρουμε ( αν μπορούμε βέβαια να το μάθουμε...) τι ισχύει, τι όχι, που υπάρχει σαφήνεια και που αοριστία, που είναι ο κανονισμός και που το κενό του.

''Σε όλα τα πρωταθλήματα, τα διαγωνιζόμενα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν στον Α΄Διαιτητή του αγώνα το δελτίο ταυτότητας προπονητή που έχει εκδώσει ο ΣΕΠΠΕ.
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ υπάρχει πρόβλεψη γαι την περίπτωση που λόγω σοβαρού κωλύματος δεν είναι δυνατή η παρουσία του προπονητή και η αντικατάσταση του για 4 αγωνιστικές κατά  τη διάρκεια του πρωταθλήματος απο άλλον προπονητή και ως ερμηνεία αυτής της παραγράφου ισχύει η μη δήλωση προπονητή για 4 αγώνες.
Αθλητής--αθλήτρια που είναι κάτοχος δελτίου ταυτότητας προπονητού εξαιρείται της απαγόρευσης του άρθρου 31 παρ. 11 του ν.2725\1999 όπως ισχύει, όταν και οι δύο ιδιότητες του ( αθλητής--προπονητής ) ασκούνται στο ίδιο σωματείο.
Ο Κανονισμός Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων στο άρθρο 22, προβλέπει τις συνέπειες στις περιπτώσεις αντικανονικής συμμετοχής προπονητή ενώ δεν προβλέπονται ποινές στις περιπτώσεις που η ομάδα δεν έχει προπονητή, διότι σε αυτή την περίπτωση εφαρμογή έχουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 8 και στο άρθρο 50 του ν. 2725\1999, όπως ισχύει''.
Την απάντηση της ΕΟΠΕ υπογράφουν ο Πρόεδρος Αχιλλέας Μαυρομμάτης και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Σιδέρης.