Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Χρήσιμες διαπιστώσεις γαι την επόμενη σαιζόν

Σε γενικές γραμμές, τα πρωταθλήματα στο βόλει γυναικών, εξελίσσονται χωρίς σημαντικά προβλήματα, καθώς οι ομάδες κάνουν ότι μπορούν, ώστε να επιβιώσουν και αρκετοί άνθρωποι ξεπερνούν τις δυνάμεις τους αγωνιζόμενοι ώστε να τις ενισχύσουν, όσο και όπως μπορούν.
Χρήσιμο, όμως, είναι να καταγραφούν ορισμένες παρατηρήσεις μας οι οποίες ενδεχομένως πρέπει να εξετασθούν, ώστε να κριθεί αν μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση.
Ναι, ξέρουμε ότι η χώρα είναι σε κρίση.
Αλλά, είδαμε και τι συνέβαινε όταν δεν ήταν.
Ετσι και αλλιώς κανείς μας δεν γνωρίζει αν θα ζεί στο επόμενο λεπτό, αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε, να αναλύουμε και να σχεδιάζουμε.
Τα 5 σημεία του ενδιαφέροντος μας και οι προτάσεις μας.
1.Η απελευθέρωση των ηλικιών είναι αναγκαία στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα,αρκεί να διασφαλίζεται ότι ένα παιδί θα επιτρέπεται να παίζει μόνο σε 2 απο αυτά, ώστε να μην αποτελεί πασπαρτού για την ομάδα του.
Το κλείσιμο των ηλικιών, δεν αφορά τις ομάδες που έχουν πολλά παιδιά, αλλά, κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή για εκείνες που έχουν περιορισμένο αριθμό αθλητριών.
Αναγκαίο είναι επίσης να μεγαλώσει το ηλικιακό όριο στις Νεάνιδες, ώστε, ουσιαστικά να λειτουργούν ως οι δεύτερες ομάδες σε κάθε σύλλογο.
2. Η εναρμόνιση των τριών, τουλάχιστον, μεγάλων  πρωταθλημάτων των Ενώσεων Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Πειραιά, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων τους στις πρώτες κατηγορίες τους, είναι επιβεβλημένη.
Αυτό που συμβαίνει εφέτος, με την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να έχουν πλαίυ οφφ και τον Πειραιά όχι, είναι πατέντα....
Ειδικά,όταν η δευτεραθλήτρια πάει σε μπαράζ ανόδου στην Α2 με άλλες τρείς δευτεραθλήτριες.
3.Η καθιέρωση εμβόλιμης μεταγραφικής περιόδου, στο τέλος του πρώτου γύρου των πρωταθλημάτων, ή, κοινά , στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου,  για μία μεταγραφή Ελληνίδας αθλήτριας σε κάθε ομάδα που ενδιαφέρεται, είναι προτιμότερη, όταν υπάρχει ανάγκη απο τραυματισμό, εγκυμοσύνη ή  άλλη αιτία, αντί να γίνονται ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ μεταγραφές για τις οποίες έχει ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ και η Ομοσπονδία, όταν εκδίδει δελτία, αν και έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
4.Οι Παγκορασίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως ...βάσανο αλλά ως ευλογία. Με τις εξετάσεις να αφορούν πια, σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά της Γ΄Γυμνασίου ( τελευταία χρονιά Παγκορασίδων) , όταν αυτό το πρωτάθλημα ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου και μεσολαβεί το Πάσχα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαίου, ώστε να αφοσιωθούν τα παιδιά στις ενδοσχολικές εξετάσεις τους, οι οποίες είναι πια πολύ απαιτητικές. Ενα πρωτάθλημα δυόμιση μηνών, για πρώτη και δεύτερη φάση, είναι ημιτελές και δεν βοηθά τα παιδιά, αλλά, ούτε και τις ομάδες.
5.Εντέλει, πέρα από τις Γιορτές των Αστεριών και τις κλήσεις στα κλιμάκια, όποτε αυτά δραστηριοποιούνται, η ουσία είναι ότι τα παιδιά μένουν μόνο με το κίνητρο της αφοσίωσης στην ομάδα τους, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι στο χώρο.
Χρειάζεται να υπάρξει ενθάρρυνση για αυτά τα παιδιά και μία πυξίδα, για τη συνολική σχέση τους με το βόλει.
Σήμερα, δεν υπάρχουν μπόνους για τα παιδιά. Καλώς , κακώς, δεν υπάρχουν.
Το πιο μεγάλο μπόνους θα ήταν, ίσως, να  αισθανθούν ότι τα υπολογίζουμε γιατί νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτά.
Μήπως θα πρέπει να ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ να έχει κάθε ομάδα στη 12άδα της, τουλάχιστον 4 αθλήτριες που έκαναν ΠΡΩΤΟ δελτίο στην Ακαδημία της ; Ωστε να φανεί η σύνδεση της παραγωγής με την βιτρίνα.
Δε μιλώ για ''μικρές'', για τις οποίες, συνηθέστατα, οι προπονητές λένε ''Μα άμα είχα μία καλή, δε θα την έβαζα ; Με το ζόρι θα την έχω στην 12άδα, όπως είχε γίνει πιο παλιά σε ένα σύστημα που είχε αποτύχει ;''.
Αλλο η ΄''μικρή'' και άλλο το ''πρώτο δελτίο''.
Αν μία ομάδα δεν έχει τουλάχιστον  4 αθλήτριες για την 12άδα της, τις οποίες εκπαίδευσε η ίδια και ας είναι σήμερα 25,28,29,35 χρόνων, αδιάφορο πόσο, ας το κλείσει το μαγαζί.
Γιατί αν κάποτε έβγαλε δικά της παιδιά, θα παράξει και άλλα ή ήδη θα έχει παράξει.
Αν δεν μπορεί να έχει παραγωγική διαδικασία σε βάθος 20 ετών, δεν είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια της έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως ;
Μόνο με την , ουσιαστική, έμφαση στα σπλάχνα της, κάθε ομάδα θα έχει ελπίδες επιβίωσης.
Ωστε να σταματήσει, κάποτε και αυτή η τακτική των μεταγραφών νεαρών αθλητριών και να συνειδητοποιήσουν οι πάντες την αξία που έχει η ανάδειξη ενός παιδιού απο τα Μίνι.
Γιατί άλλη είναι η χαρά της δημιουργίας και της γέννησης και άλλη η εφήμερη απόλαυση που σου δίνουν τα ψώνια, ακόμα και αν είναι απο το Γκόλντεν Χολλ...


Ν.Δελαγραμμάτικας