Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι θέσεις μας για την Α2

Την Τρίτη θα ακούσουν οι ομάδες της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών τις προτάσεις της ΚΕΠ\ΕΟΠΕ για το πρωτάθλημα και η ΚΕΠ τις θέσεις των ομάδων.
Αυτό το οποίο θεωρούμε ως δεδομένο είναι ότι
πρέπει να υπάρξει μία απόφαση που θα βοηθά το άθλημα και δε θα αφορά μόνο την, πρόσκαιρη, ικανοποίηση των ομάδων.
Μέσα απο ερωτήσεις κι απαντήσεις, ώστε να προχωρήσουμε με κείμενο με ροή και να λύσουμε απορίες, θα προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε αναλύοντας, σφαιρικά, το ζήτημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι θα προτείνει η ΚΕΠ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Μαθαίνουμε ότι η ΚΕΠ έχει καταλήξει στη λύση της διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α2 με 3 Ομίλους των 12, 11 και 11 ομάδων.
Αυτή την πρόταση παρουσίασε στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Επεξεργάσθηκε, ωστόσο, η ΚΕΠ και την πρόταση των 4 Ομίλων με 10, 8, 8 και 8 ομάδες και δεν αποκλείεται, διόλου μάλιστα, να την παρουσιάσει προς συζήτηση. Μήπως μάλιστα, η...φωτοβολίδα πέσει απο αλλού ;
ΕΡΩΤΗΣΗ. Γιατί υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τη διοργάνωση ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Επειδή η Ομοσπονδία αδυνατεί να δώσει μετακινήσεις και ακόμα περισσότερο, δυσκολεύεται αν δεν το αποκλείει κιόλας να υποσχεθεί ότι θα καταβάλλει άλλες, στη νέα σαιζόν. Το πλέον πιθανό είναι ότι μετακινήσεις δε θα υπάρξουν ξανά για τα σωματεία. Μη ξεχνάτε, πάντως, ότι υπάρχουν εκλογές και στην Ομοσπονδία τον Σεπτέμβρο. Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη να το πεί αυτό, αν κι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι η αλήθεια...
ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι λένε τα σωματεία ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ολοι καταλαβαίνουν ότι πρωτάθλημα με 8 ομάδες είναι σα να μην έγινε. Μία αστεία υπόθεση. Οι προπονητές διαφωνούν, καθώς, πέρα απο τους αγωνιστικούς λόγους, θα μπεί και θέμα μείωσης των αποδοχών τους, με βάση τον χρόνο πραγματικής απασχόλησης τους. Οι παράγοντες, ενδεχομένως, συμφωνούν σε λίγα παιχνίδια, λίγες μετακινήσεις, λίγα έξοδα, λίγα οδοιπορικά. Υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, αλλά, η τάση στους παράγοντες είναι υπέρ της λύσης με τη μικρότερη επιβάρυνση.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Υπάρχει η ίδια ροπή στο κέντρο και στην περιφέρεια ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οχι ακριβώς, Οι ομάδες της περιφέρειας έχουν πιο πολλά ταξίδια αλλά και καλύτερη διάθεση όπως και περισσότερους πόρους απο τις τοπικές κοινωνίες ενώ δε δίνουν, συνήθως, χρήματα για μεταγραφές κι οδοιπορικά κι έτσι εξοικονομούν χρήματα απο εκεί.
Στο κέντρο, το οποίο έχει ανεπανόρθωτα πληγεί απο την κρίση, οι πληγές είναι μεγάλες κι οι πιο πολλοί παράγοντες δηλώνουν κουρασμένοι.Προβληματισμός υπάρχει παντού, πάντως...Ιδιαίτερα στην Κρήτη και στα νησιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι φοβάται η Ομοσπονδία ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Τον κίνδυνο γελοιοποίησης του πρωταθλήματος εφόσον προκύψουν μαζικές αποχωρήσεις ομάδων ή μηδενισμοί λόγω μη προσέλευσης των φιλοξενούμενων ομάδων.
Επίσης, αναλογίζεται το κόστος της καταβολής των μετακινήσεων, αλλά, αυτό δεν υπάρχει, στην πράξη. Τι σημασία έχει τι θα κόψεις απο ότι δε θα δώσεις...Λογιστική και μόνο είναι η διαφορά.Αν και στις ομάδες της περιφέρειας πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα και καλύτερη αναλογικότητα στις μετακινήσεις, αν κι όποτε δίνονται, ώστε να αντιμετωπισθούν ορθότερα, με δεδομένο ότι έχουν πιο πολλά έξοδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Και γιατί ασχολείστε τόσο με το σύστημα των Ομίλων ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Μα επειδή είναι λάθος να γίνεται ένα πρωτάθλημα με μόλις 14 παιχνίδια. Δεν μπορείς να οργανώσεις ομάδα, να τραβήξεις χορηγούς, να κλείσεις συμφωνίες για προπονητή κι αθλήτριες, να κρατήσεις σε ετοιμότητα μία ομάδα, με συμφωνίες για πρωτάθλημα 3,5 μηνών. Αυτό το πρωτάθλημα θα είναι ως μη γενόμενο κι ένας τραυματισμός, ένα λάθος, μία ατυχία, μπορεί να διαστρεβλώσει πλήρως την κατάσταση και να φέρει τα πάνω κάτω κι αντίστροφα.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Εσείς δε θέλετε να γλυτώσετε μετακινήσεις ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Τα χρήματα δεν περισσεύουν σε κανέναν, πια. Ωστόσο, είναι διαφορετικό να μετέχεις σε πρωτάθλημα με 3 ή 4 μετακινήσεις κι άλλο το να παίρνεις μέρος σε ...απόκομμα με 2 ή 3 μετακινήσεις....Λες κι είμαστε σε όλα τα άλλα καλυμμένοι και θα σωθούμε απο τη μία μετακίνηση ή τις δύο. Στον έναν απο τους 3 Ομίλους των 8 μάλιστα, τα ταξίδια θα είναι τα ίδια όπως στον Ομιλο των 11 ή 12 ομάδων, καθώς μοιραία θα πάνε μαζί Φιλαθλητικός, Ελασσόνα, ΕΑΛ, Λαμία με 4 αθηναικές.
ΕΡΩΤΗΣΗ.Δεν είναι πολυτέλεια να λέτε για Ομίλους, όταν η Ελλάδα βουλιάζει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ναι. Οπότε, να διαλύσουμε και τις ομάδες, να κλεισθούμε σπίτι ή να φουντάρουμε στο λιμάνι του Πειραιά. Ολα γίνονται κι όλα θα υπάρχουν. Αλλά, με μέτρο.
Το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει ΣΩΣΤΑ.Με ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ Ομίλους. Κι ας φτιαχθούν οι ομάδες με λιγότερα έξοδα σε άλλους τομείς. Στο τέλος της ημέρας, η διοίκηση έχει κι υποχρεώσεις. Κανείς δεν τις αναλαμβάνει με το ζόρι. Κι όποιος ανοίγεται ή θέλει μεγαλεία, υποθέτουμε ότι δε ζορίσθηκε απο κανέναν ώστε να αλλάξει επίπεδο. Απο ένα επίπεδο και πάνω, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο αθλητισμός δεν είνα  για όποιον θέλει αλλά για εκείνον που ΜΠΟΡΕΙ.
Και η δυνατότητα, συμβαδίζει με την προτεραιότητα. Εξαρτάται τι θέλουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Ναι κι αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα λειτουργεί το βόλει. Η ανάγκη για καλύτερη οργάνωση είναι δεδομένη. Και μέσα απο αυτήν θα προκύψουν πόροι και εκλογίκευση δαπανών. Αρκεί να υπάρχει το κίνητρο του παιχνιδιού.
Κι όχι πρωταθλήματα απόλυτης υποβάθμισης και συρρίκνωσης. Τα τμήματα βόλει αξίζουν πιο πολλά και οι ομάδες τους δικαιούνται, τουλάχιστον, ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ.


Ν.Δελαγραμμάτικας