Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αν έχει φθηνό κι όχι ελιτίστικο εισιτήριο, αξίζει τον κόπο...


Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, ο «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτεπιστρέφει στη σκηνή της Λυρικής (θέατρο «Ολύμπια») από τις 14 Δεκεμβρίου και για οκτώ, συνολικά, παραστάσεις (15,16,19,20/12 και 3,4,5/1). Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι αρχιμουσικοί Ηλίας Βουδούρης και Μίλτος Λογιάδης ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο γάλλος  Αρνό Μπερνάρ.

Πρόκειται για την τελευταία από τις 17 όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του κατάφερε να διευθύνει την πρεμιέρα η οποία δόθηκε στη Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1991. Το έργο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: αφενός προσφέρει χαρά στα παιδιά αφού αποτελεί ένα γοητευτικό παραμύθι, αφετέρου δίνει την ευκαιρία στους μεγάλους να παρακολουθήσουν ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα λυρικά θέατρα ανά τον κόσμο τα οποία ανεβάζουν τον Μαγικό Αυλό την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω της ευφρόσυνης μουσικής του Μότσαρτ σε συνδυασμό με τις βασικές ιδέες και τα ηθικά διδάγματα του ποιητικού κειμένου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή την καλλιτεχνική περίοδο 2010-2011. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει ο Ιων Κεσούλης, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Μπρούνο Σβενγκλ και οι φωτισμοί του Νίκου Εργαζάκη. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καβράκος, Αντώνης Κορωναίος, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Χάρης Ανδριανός, Ελπινίκη Ζερβού και άλλοι.