Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μέσα στον πόλεμο ξεκίνησε....


Εβδομήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει εφέτος η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και γιορτάζει τα γενέθλιά της - πώς αλλιώς;- μουσικά. Η εορταστική συναυλία θα δοθεί την 1η Μαρτίου, ακριβώς 70 χρόνια και μία ημέρα δηλαδή, από την εναρκτήρια εμφάνισή της υπό αυτή την ονομασία και ιδιότητα στις 28 Φεβρουαρίου 1943.
Εν προκειμένω η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20.30) τοποθετεί στο επίκεντρο τους ίδιους τους μουσικούς της Ορχήστρας. Εξ ού και η παρουσία των Δημήτρη Σέμση (βιολί), Σπύρου Λάμπουρα (κρουστά), Σπύρου Μουρίκη(κλαρινέτο) ως σολίστ σε ισάριθμα έργα σ΄ένα πρόγραμμα το οποίο επιπλέον τιμά την ιστορική και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλου, η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει, σε πρώτη εκτέλεση, το έργο Just Drumming του Θόδωρου Αντωνίου, έξι από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, τη Μουσική του Φοίνικα του Γιάννη Χρήστου, καθώς και τον Πυρρίχιο του Χρίστου Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν το Adagio appassionato για βιολί και ορχήστρα, έργο 57 του Μαξ Μπρουχ και η Φαντασία Κοντσέρτου για κλαρινέτο και ορχήστρα που συνέθεσε ο Λουίτζι Μπάσι επάνω σε θέματα από τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι.