Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αυτό το βόλει θέλετε ;

Ο Πορφύρας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ποτέ άλλοτε, εκτός απο τα 2 παιχνίδια του στην Κρήτη, με τα Χανιά, όπου κερδίσαμε 3-1 και με την ομάδα απο τη Μεσσαρά όπου επικρατήσαμε, χθες, με 3-2.
Εντελώς συμπτωματικά και απόλυτα παράδοξα, κόντρα στη λογική, στους 2 αυτούς αγώνες ήταν οι ίδιοι διαιτητές.
Το δίδυμο Καραπουλάκη--Τραχαλάκη.
Μας ειπώθηκε ότι είναι άπειροι, ότι παίζουν σε λίγα ματς όλο τον χρόνο, ότι έχουν αδυναμίες και κενά αναφορικά με την κατάρτιση τους ως διαιτητές.
Αυτές οι αιτιάσεις δε μας καλύπτουν.
Γιατί, τότε, τα λάθη τα κάνεις κι απο τις δύο πλευρές κι όχι μόνο απο τη μία.
Αν επηρεάζεσαι απο την εξέδρα και τον παράγοντα έδρα, απο τοπικιστική διάθεση, αν αισθάνεσαι ή είσαι ανεπαρκής, ως προς τα διαιτητικά καθήκοντα σου, στην παρούσα χρονική συγκυρία, έχεις, πιθανώς,  πολυτιμότερες υπηρεσίες να προσφέρεις στο άθλημα, αντί να παιδεύεις ομάδες που καταξοδεύονται για να κάνουν αυτό το ταξίδι κι αν μη τι άλλο, αξίζουν σεβασμό και το 50-50%.
Βέβαια, δεν αποκλείεται να  προκύψει ότι οι δύο αυτοί διαιτητές ήταν εξαιρετικοί.
Το πήραμε το μήνυμα απο μία πρωινή τηλεφωνική επαφή.
Ο Πορφύρας αδικήθηκε στην Κρήτη, με τον Μεσσαρά και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε απο τις παραλείψεις, τα σφάλματα, την κακή διαχείριση του αγώνα απο τους διαιτητές.
Προσέξτε. Δεν καταλογίζουμε δόλο, κίνητρο, συμφέρον ( έννοιες που πρέπει να αποδεικνύονται όταν χρησιμοποιούνται ), αλλά, περιγράφουμε την εικόνα μιας κακής διαιτησίας, η οποία δεν είχε, για διάφορους λόγους, την ετοιμότητα, την ικανότητα και τη συγκέντρωση ώστε να διευθύνει με ισονομία και να βλέπει το γήπεδο με τις ίδιες.....διαστάσεις και την ίδια λογική εφαρμογής κανονισμών κι απο τις δύο πλευρές.....
Προφανώς, αξίζουν μπράβο στον Μεσσαρά για την εξαιρετική εμφάνιση του, επίσης, είχαμε κι εμείς τις δικές μας δυσκολίες, καθώς, υποχρεωθήκαμε να πάμε στην Κρήτη χωρίς τον προπονητή μας, για λόγους υγείας.
Το χειρότερο απο όλα, ωστόσο, είναι ότι επιχειρείται να γίνει το άσπρο--μαύρο.
Ο Πορφύρας είχε διαμαρτυρηθεί στα Χανιά, όπως κι η τοπική ομάδα, η οποία είχε επιβεβαιώσει  ότι πράγματι αδικηθήκαμε.
Ακολούθησε ανακοίνωση απο τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κρήτης, δημιουργήθηκε θόρυβος, προέκυψε κόντρα Ηρακλείου--Χανίων, αναφέρθηκαν διάφοροι ισχυρισμοί, χωρίς ονόματα και διευθύνσεις, στο τέλος την πλήρωσε τη νύφη ο Πορφύρας.
Η ΚΕΔ όρισε τους Καραπουλάκη--Τροχαλάκη στον αγώνα Μεσσαράς--Πορφύρας, διαμαρτυρηθήκαμε και μας είπαν ότι δεν αλλάζουν οι διαιτητές.
Την ίδια ημέρα, έγιναν δύο αλλαγές, κατόπιν κωλυμάτων....
Κανείς δεν βρέθηκε να πεί στην ΚΕΔ ότι είχε προηγηθεί φασαρία στο πρώτο ματς, με προεκτάσεις τοπικιστικής αντιπαράθεσης και με διαμαρτυρίες απο τον Πορφύρα ;
Κανείς...Ούτε η ΚΕΔ το θυμήθηκε, αν και το γνώριζε...
Στο παιχνίδι, πήγαμε με 12 αθλήτριες, με πλήρη σύνθεση.Δείξαμε έτσι τη σημασία που δίναμε στο παιχνίδι, έστω κι αν ο αντίπαλος μας ήταν ουραγός.
Μας ειπώθηκε ότι ''δεν έπρεπε να πάμε χωρίς προπονητή, δώσαμε δικαιώματα'', ''έπρεπε να πάμε απο την προηγουμένη, για να είμαστε ξεκούραστοι''.
Ολα αυτά, δεν αφορούν κανέναν, ασφαλώς, δεν έχουν σχέση με τη διαιτησία και το τι πρέπει να κάνει.
Παραδεχόμαστε ότι έγιναν λάθη απο τη δική μας ομάδα, σε ένα ματς το οποίο αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο.
Ομως, η ουσία είναι ότι η διαιτησία πρέπει να νοιάζεται μόνο για το δικό της κομμάτι συμμετοχής στον αγώνα, δεν καθορίζει παχνίδια κι αποτελέσματα, δεν πρέπει να ακούει την εξέδρα και να γυρίζει ματς, δεν πρέπει να εφαρμόζει μονομερώς τον πειθαρχικό έλεγχο.
Στα 5 τελευταία χρόνια, 2 φορές έχουν δεί αθλήτριες μας την κίτρινη κάρτα του διαιτητή.
Στα Χανιά και στη Μεσσαρά. Απο τον ίδιο διαιτητή. Τι σύμπτωση...
Το '''έγκλημα'' έγινε, όταν ορίσθηκαν οι ίδιοι διαιτητές και στη συνέχεια δεν άλλαξαν.
Μας είπαν ότι έχουν να παίξουν απο το ματς μας στα Χανιά.
Κι εμείς τι φταίμε ;
Κανείς δεν προστάτεψε το κύρος του αγώνα, προληπτικά, ουδείς έδειξε σημασία ώστε να προλάβει την αδικία που έγινε.
Αυτή η αλυσίδα των συγκυριών και συμπτώσεων, αποκτά πρόσθετη σημασία, με δεδομένο ότι μεταφέρθηκε ήδη απο το γήπεδο, ότι ''η διαιτησία έκανε λάθη, μόνο στον πειθαρχικό έλεγχο''.
Οπότε, όλα καλά λοιπόν...
Μας είπαν να προσκομίσουμε βίντεο του αγώνα.
Θα το κάνουμε. Θα τιμωρηθούν τα λάθη ;
Ακούσαμε να λένε ότι ψάχνουμε για δικαιολογίες, επειδή, χάσαμε βαθμό απο τον τελευταίο.
Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο.
Εμείς σεβόμαστε όλες τις ομάδες, άλλωστε, το δείχνουμε έμπρακτα αυτό.
Απαιτούμε, όμως, τον σεβασμό των διαιτητών, όλων των συντελεστών του αγώνα.
Αισθανόμαστε ότι ενοχλούμε επειδή έχουμε φωνή, δυνατή όπως δείχνει η επισκεψιμότητα του μπλογκ του βόλει Γυναικών του Πορφύρα.
Aλλά, συνεχίζουμε έτσι όπως έχουμε ξεκινήσει.
Απλώς, ας προσπαθήσουν, όσοι αμφισβητούν τις αιτιάσεις μας, να εξηγήσουν γιατί διαμαρτύρεται ο Πορφύρας για τη διαιτησία στην Κρήτη ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους διαιτητές των αγώνων όπου έχασε, εφέτος, με Αστέρα Αγίου Δημητρίου, Νάξο, Αγία Παρασκευή.
Ξενίζει η αντίδραση, δεν αρέσει η δημοσιοποίηση παραπόνων.Ουδείς, ωστόσο, είναι στο απυρόβλητο.
Κάτι ακόμα. Μία απορία. Αυτό το βόλει θέλετε ;  Αυτή την αντιμετώπιση αξίζουν να έχουν ομάδες που παλεύουν, ματώνουν και προσπαθούν έντιμα και με συνέπεια ;
Εντέλει, η Κρήτη, αναμφίβολα, έχει πολύ καλούς διαιτητές, χάθηκε ο κόσμος να έπαιζαν δύο απο αυτούς στο ματς Μεσσαράς--Πορφύρας, μετά απο όλα όσα ακολούθησαν το ματς στα Χανιά ( και για τα τηλεφωνήματα ξέρουμε και για τα παράπονα που έγιναν και για όλα, γιατί έριξε το βότσαλο στη λίμνη ο Πορφύρας και είπε δημόσια, αυτό που όλοι λένε ψιθυριστά...) ;
Δηλαδή, τι καταφέρατε τώρα ;
Και τους δύο διαιτητές εκθέσατε, αντί να τους προστατέψετε και ο Πορφύρας ζημιώθηκε και χαλάσαμε τη ζαχαρένια μας, λες και δεν είχαμε τίποτα άλλο να ασχοληθούμε .....
Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά, πέρασε σε δεύτερη μοίρα το ίδιο το παιχνίδι, που ήταν όμορφο, στην καλύτερη εφετινή εμφάνιση του Μεσσαρά, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι παράγοντες του.
Αυτά και καλή εβδομάδα.


Ν.Δελαγραμμάτικας