Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αθλητισμός ίσον Πολιτισμός



Ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής είναι οι δύο καλλιτέχνες που έλαβαν τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου, ο πρώτος, και Μουσικής ο δεύτερος, για το 2012, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  Παράλληλα η Ενωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής απένειμε τα βραβεία «Κάρολος Κουν» και σειρά τιμητικών διακρίσεων και επαίνων. 
Το βραβείο «Κάρολος Κουν» για τη σκηνοθεσία ελληνικού έργου απονεμήθηκε ισοτίμως στους Γιάννη Κακλέα,  για την σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων»  του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και στονΣτάθη Λιβαθινό,  για την σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του  Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ». Το βραβείο ερμηνείας έλαβε η Μπέτυ Αρβανίτη για τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη. Το βραβείο δραματουργίας ελληνικού έργου έλαβαν οι Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και  Νίκος Σταυρακούδη,  για την κωμωδία «Κατάδικός μου». Επαινο έλαβε ο Δημήτρης Δημόπουλοςγια την «Ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας»  «Yasou Aida» που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Τη διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα έλαβε ο Γιάννης Μπελώνης για το σύγγραμμα «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)», ενώ έπαινος δόθηκε στην ανθολογία κειμένων, συνεντεύξεων και αναλυτικών σημειωμάτων έργων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου με τον τίτλο για «Για τη Μουσική». Την τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία κέρδισε ο δίσκος «Metamorphosis», ενώ έπαινε έλαβε και ο δίσκος της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου. Την αντίστοιχη σε νέο καλλιτέχνη έλαβε ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης. Επαινο έλαβε και ο κιθαριστής Αντώνης Λιοπύρης.
Η τιμητική διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα απονεμήθηκε post mortem στον Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της έκδοσης των κειμένων κριτικής της περιόδου 2003-2010, με τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄».
Τιμητική διάκριση έλαβε ο Γιάννης Χουβαρδάς για έργο διεθνούς ρεπερτορίου (σκηνοθεσία του έργου «Περικλής»  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου). Έπαινο ο  Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ. Αν και δεν δόθηκε τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη δεν δόθηκε, μοιράστηκε έπαινος στη Νεφέλη Κουρή  για την  ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και στην Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα». Τιμητικη διάκριση αρχαίου δράματος δόθηκε στον Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάσθηκε, σε διασκευή του ιδίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012. Τέλος επαινος δόθηκε  στην Αγγελική Κασόλα, για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα».